Det här är min lista över 101 saker att göra på 1001 dagar. Listan påbörjades den 2:a augusti 2010 och avslutas på min 25-årsdag den 29:e april 2013. Här bloggar jag om hur jag uppfyller mina mål.

11 November 2010

Med dekor av blommor och ekonomiska dokument

Tidigare i veckan besökte jag Östasiatiska museet med några vänner. Primärt för att se Kinas terrakottaarmé, men det blev även en tur på resten av museet.

Tyvärr var utställningen inte så himla mycket att hänga i julgranen. Jag hade väntat mig ... mer. Det var två halvstora rum med montrar i vilka det fanns olika lersoldater (ett fåtal av den stora häftiga sorten, men de flesta i vanlig dockstorlek) och en massa andra gamla prylar och pinaler. Informationsmaterialet var väldigt generellt och med ett lite för övergripande fokus, så jag gick nog därifrån med fler frågor än när jag kom dit tyvärr.

Den största behållningen på museet fanns på en helt annan utställning, om kinesiskt porslin. Där fanns det ett par montrar med porslin som ägts av historiska svenska berömdheter, och där fanns bland annat den här skålen. "Punschbål med fat, porslin. Dekor i guld av blommor och ekonomiskt dokument daterat 1762." Utsidan hade ett fint blommönster, men på insidan har någon mycket riktigt graverat in handelsavtal i skålen, med signaturer och allt.

1 comment:

  1. Skålen målades såväl invändigt som utvändigt av de skickliga porslinsmålarna i Kina. 1700-talssvenskarna tyckte att det var skoj/fint att låta avbilda dokument, brev och sedlar. Såg du Årstafruns kaffekopp med fat?

    ReplyDelete